Βρίσκεστε στη σελίδα Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας 3/12/2023 - Δράση Τμήματος Φυσικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης Γρήγορη μετάβαση σε κυρίως περιεχόμενο σελίδας Γρήγορη μετάβαση σε λίστα ανακοινώσεων

Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας 3/12/2023 - Δράση Τμήματος Φυσικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης

ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΚΟΛΜΠΟΛ ΜΕΤΑΞΥ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΑΠΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Vs ΑΘΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΛΑΡΝΑΚΑ

ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Εκδηλώσεων Σχολής Τυφλών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ: Παρασκευή 1/12/2023 10:00 π.μ. – 11:30 μ.μ.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Διοργανωτές της Αθλητικής Δράσης:

Οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής Σχολής Τυφλών, Αντωνία Κυπριανού και Χρίστος Χρίστου, με την υποστήριξη της Διευθύντριας κας Κίνας Κασίνη και συναδέλφων Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης.

“Η Σχολή Τυφλών Άγιος Βαρνάβας, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας, διοργάνωσε ένα φιλικό αγώνα Goalball, μεταξύ των μαθητών-αθλητών μας από τη Λευκωσία και των μαθητών-αθλητών μας από την Λάρνακα.

Η Ομάδα μας έχει χωριστεί για το σκοπό της εκδήλωσης στην (Α) Ομάδα Λευκωσίας: Αβραάμ Ανδρέας, Ζολά Ντέπορα, Κούλαν Απτιβάλι και Χουσεΐν Σουλεϊμάν, και στην (Β) Ομάδα Λάρνακας: Ξιούρουππας Χρίστος, Δανιήλ Δανιήλ και Ηλία Στυλιανός.  Προπονητές και Διαιτητές οι Αντωνία Κυπριανού και Χρίστος Χρίστου.

Το γκόλμπολ (goalball) είναι ένα ομαδικό άθλημα, σχεδιασμένο για τυφλούς αθλητές ή αθλητές με μειωμένη όραση.  Παίζεται από άνδρες και γυναίκες και κάθε ομάδα αποτελείται από τρεις βασικούς παίκτες και τρεις αναπληρωματικούς.

Επινοήθηκε το 1946 από τον Αυστριακό Hanz Lorenzen, και τον Γερμανό Sepp Reindle, σε μία προσπάθεια να βοηθηθεί η αποκατάσταση των βετεράνων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Γκόλμπολ είναι αποκλειστικά Παραολυμπιακό άθλημα.

Στη Σχολή μας, προωθείται αυτό το άθλημα εδώ και 10 μήνες και η ομάδα μας ήδη έχει μια διεθνή συμμετοχή στο Εξωτερικό, τον περασμένο Ιούνιο, με την στήριξη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών.  Ήταν μια σπουδαία εμπειρία που οδήγησε σε μια αλματώδη πρόοδο των παιδιών που συμμετείχαν.

Στόχος μας είναι να μάθει το ευρύ αθλητικό (και όχι μόνο) κοινό, το συναρπαστικό αυτό άθλημα, να βγει προς τα έξω η προσπάθεια και η αγάπη των ατόμων με οπτική αναπηρία για τον αθλητισμό και να γνωρίσει την ομάδα μας, που αυτή τη στιγμή, είναι η μοναδική ομάδα Γκόλμπολ στην Κύπρο.

Οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν, ένα φιλικό αγώνα, διαφορετικό από ό,τι είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα.

Το Γκόλμπολ, είναι πραγματικά, ένα «ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟ» άθλημα, αφού παίκτες με διαφορετικά επίπεδα οπτικής αναπηρίας μπορούν να παίξουν στην ίδια ομάδα.  Αυτό επιτυγχάνεται με τις μάσκες που δεν επιτρέπουν το παραμικρό φως να περάσει, και κάνει όλους τους παίκτες ισότιμους, στο παιχνίδι. 

Είναι, ένα θεαματικό αλλά και δύσκολο άθλημα, και δεν μπορεί να το παίξει ο καθένας, είτε έχει Οπτική Αναπηρία, είτε όχι.  Στην προετοιμασία τους οι παίκτες κάθε ομαδικού αθλήματος πρέπει να δουλέψουν τη ΦΚ, Τεχνική, Δύναμη, Ταχύτητα, Ευκινησία, Γρήγορη Αντίδραση Ομαδικότητα κ.λ.π., οι παίκτες του γκόλμπολ χρειάζεται να δουλεύουν όλα αυτά και ακόμη παραπάνω.  Με τα μάτια κλειστά, πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή μέσα στο γήπεδο.   Και ακόμη, να έχουν την διάθεση και την ανθεκτικότητα να δεχθούν χτυπήματα στο σώμα τους από μια μπάλα που ζυγίζει πάνω από ένα κιλό και έρχεται κατά πάνω τους με ιλιγγιώδη ταχύτητα. 

Μερικοί κανονισμοί:

 1. Το Γκόλμπολ είναι ένα ομαδικό και  αποκλειστικά «Παραολυμπιακό Άθλημα», εννοώντας ότι δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα.

 2. Παίζεται σε κλειστό γήπεδο Πετοσφαίρισης από άνδρες και γυναίκες και κάθε ομάδα έχει 3 παίκτες εντός γηπέδου και μέχρι 3 αναπληρωματικούς στον πάγκο.  Η διάρκεια του είναι δύο Ημίχρονα των 12 λεπτών.

 3. Σκοπός του παιχνιδιού είναι το γκολ.  Η μια ομάδα προσπαθεί να κυλήσει την μπάλα με το χέρι προς το τέρμα της αντίπαλης ομάδας η οποία προσπαθεί να την σταματήσει με οποιοδήποτε μέρος του σώματος τους.

 4. Οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να παίξουν με δεμένα τα μάτια τους (φοράνε οπτικά σκίαστρα), και έτσι πλέον βασίζονται στην ΑΚΟΗ και στην ΑΦΗ τους.

 5. Ηχητικός Προσανατολισμός - Μέσα στην μπάλα υπάρχουν κουδουνάκια που βοηθούν τους παίκτες να καταλάβουν την κατεύθυνση της μπάλας.  Αν οι παίκτες δεν μπορούν να ακούσουν την μπάλα υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσουν. Γι αυτό κατά τη διάρκεια του αγώνα θα πρέπει, να επικρατεί απόλυτη ησυχία.  Φυσικά οι θεατές μπορούν να χειροκροτήσουν μετά από ένα γκολ ή στο τέλος μιας φάσης ή Ημιχρόνου.

 6. Απτικός Προσανατολισμός - Ξεκινώντας από τις Τελικές Γραμμές, το χαμηλό οριζόντιο δοκάρι ύψους 130 εκ., βοηθά τους παίκτες να προσανατολιστούν.  Όταν αρχίσει το παιχνίδι, συχνά ο παίκτης που κρατά την μπάλα, ακουμπά πίσω στο δοκάρι την πλάτη του για να ευθυγραμμιστεί, προτού αποφασίσει να σουτάρει.

 7. Κάτω από τις γραμμές του γηπέδου, έχει τοποθετηθεί σχοινί ώστε να είναι ανάγλυφες. Κοντά στις τελικές γραμμές υπάρχουν άλλες μικρές γραμμές - σημάδια που έχουν τοποθετηθεί για να βοηθούν τους παίκτες να βρίσκουν τη θέση τους.  Στα 3μ βρίσκουμε την γραμμή που οριοθετεί την περιοχή προσανατολισμού της Ομάδας και ακολουθεί η γραμμή των 6μ όπου τελειώνει η Περιοχή της Ομάδας.  Ανάμεσα στις περιοχές των δύο ομάδων υπάρχει η Ουδέτερη Ζώνη.

 8. Κατά την εκτέλεση του σουτ, μόλις φύγει η μπάλα από το χέρι του παίκτη, πρέπει υποχρεωτικά, να αγγίξει τουλάχιστον μια φορά την περιοχή της ομάδας του και τουλάχιστον μια φορά την περιοχή της ουδέτερης ζώνης που βρίσκεται στον υπόλοιπο χώρο στο κέντρο.

 9. Οι επιθετικοί έχουν μόνο 10 δευτερόλεπτα στη διάθεση τους για να οργανώσουν την επίθεση τους και να περάσουν την μπάλα στο αντίπαλο γήπεδο.

 10. Σχεδόν, κάθε σφάλμα τιμωρείται με πέναλτι.  Η τιμωρία είναι ότι η Ομάδα που έσφαλε θα υπερασπιστεί το τέρμα της με μονάχα ένα παίκτη, αυτόν που έκανε το σφάλμα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

09:30-10:00

Ζέσταμα Ομάδων

10:00-10:25

Τελετή Έναρξης - Χαιρετισμός από Διευθύντρια  - Ενημέρωση των θεατών, από καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Αντωνία Κυπριανού, για το πως παίζεται το παιχνίδι ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν

10:25-10:30

Παρουσίαση Ομάδων

10:30-10:45

Φιλικός Αγώνας Γκολμπολ αθλητών από Λευκωσία vs αθλητών από Λάρνακα

A’ Ημίχρονο

11:50-12:05

Β΄ Ημίχρονο

12:05

Λήξη Αγώνα - Δεξίωση

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την Εκδήλωση

Φωτο 1 Ζέσταμα Ομάδων.
Φωτο 1 Ζέσταμα Ομάδων


Φωτο 2 Χαιρετισμός από τη αναπληρώτρια Διευθύντρια Σχολής Τυφλών κα Κίκα Κασίνη.
Φωτο 2 Χαιρετισμός από τη αναπληρώτρια Διευθύντρια Σχολής Τυφλών κα Κίκα Κασίνη


Φωτο 3 Η Αντωνία Κυπριανού εξηγεί πως παίζεται το Goalball και δείχνει στους θεατές τη μάσκα που χρησιμοποιούν υποχρεωτικά όλοι οι παίκτες και την μπάλα με τα κουδουνάκια.
Φωτο 3 Η Αντωνία Κυπριανού εξηγεί πως παίζεται το Goalball και δείχνει στους θεατές τη μάσκα που χρησιμοποιούν υποχρεωτικά όλοι οι παίκτες και την μπάλα με τα κουδουνάκια.


Φωτο 4 Η κα Μερόπη Τορτούρη ΒΔΑ΄ στη Σχολή Τυφλών παρουσιάζει τους αθλητές και προπονητές των Ομάδων Λευκωσίας και Λάρνακας. (και οι δύο ομάδες μαζί, αποτελούν την Ομάδα Γκόλμπολ που προπονείται σε αυτό το χώρο και αποτελείται από μαθητές/εκπαιδευομένους της Σχολής Τυφλών οι οποίοι είναι και μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών).
Φωτο 4 Η κα Μερόπη Τορτούρη ΒΔΑ΄ στη Σχολή Τυφλών παρουσιάζει τους αθλητές και προπονητές των Ομάδων Λευκωσίας και Λάρνακας. (και οι δύο ομάδες μαζί, αποτελούν την Ομάδα Γκόλμπολ που προπονείται σε αυτό το χώρο και αποτελείται από μαθητές/εκπαιδευομένους της Σχολής Τυφλών οι οποίοι είναι και μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών)


Φωτο 5 Παρουσίαση των Ομάδων.
Φωτο 5 Παρουσίαση των Ομάδων.

Φωτο 6 Οι Ομάδες με τους προπονητές τους, δίνουν τα χέρια πριν τον αγώνα.
Φωτο 6 Οι Ομάδες με τους προπονητές τους, δίνουν τα χέρια πριν τον αγώνα.

Φωτο 7 Σουτ από τον παίκτη Ανδρέα Αβραάμ, από Λευκωσία, πίσω του στο κέντρο ο Απτιβάλι Κούλαν και ο Σουλεϊμάν Χουσεΐν στην αριστερή θέση.
Φωτο 7 Σουτ από τον παίκτη Ανδρέα Αβραάμ, από Λευκωσία, πίσω του στο κέντρο ο Απτιβάλι Κούλαν και ο Σουλεϊμάν Χουσεΐν στην αριστερή θέση.Φωτο 8 Ομαδική Άμυνα από παίκτες της Λάρνακας, στο Κέντρο ο Δανιήλ Δανιήλ, αριστερά πίσω ο Στυλιανός Ηλία και Δεξιά ο Χρίστος Ξιούρουπας.
Φωτο-8 Ομαδική Άμυνα από παίκτες της Λάρνακας, στο Κέντρο ο Δανιήλ Δανιήλ, αριστερά πίσω ο Στυλιανός Ηλία και Δεξιά ο Χρίστος Ξιούρουπας.Φωτο 9 Πετυχημένο Σούτ από τον παίκτη της Λάρνακας Χρίστο Ξιούρουπα (με φανέλα αρ. 1, όρθιος στο βάθος αριστερά), δίπλα του στα δεξιά ο κεντρικός Στυλιανός Ηλία. Η ομάδα της Λευκωσίας σε άμυνα, αριστερή παίκτρια η Ντέμπορα Ζολά, κέντρο ο Ανδρέας Αβραάμ και Δεξιός ο Απτιβάλι Κούλαν.
Φωτο 9 Πετυχημένο Σούτ από τον παίκτη της Λάρνακας Χρίστο Ξιούρουπα (με φανέλα αρ. 1, όρθιος στο βάθος αριστερά), δίπλα του στα δεξιά ο κεντρικός Στυλιανός Ηλία. Η ομάδα της Λευκωσίας σε άμυνα, αριστερή παίκτρια η Ντέμπορα Ζολά, κέντρο ο Ανδρέας Αβραάμ και Δεξιός ο Απτιβάλι ΚούλανΦωτο-10 Πετυχημένο Σουτ από την ομάδα της Λευκωσίας, βλέπουμε την μπάλα να προσπερνά τους παίκτες της Λάρνακας και να κατευθύνεται στην εστία τους. Από αριστερά: Χρ. Ξιούρουπας (αρ.1), Στυλιανός Ηλία (Αρ. 7) και Δ. Δανιήλ (Αρ. 3).
Φωτο 10 Πετυχημένο Σουτ από την ομάδα της Λευκωσίας, βλέπουμε την μπάλα να προσπερνά τους παίκτες της Λάρνακας και να κατευθύνεται στην εστία τους. Από αριστερά: Χρ. Ξιούρουπας (αρ.1), Στυλιανός Ηλία (Αρ. 7) και Δ. Δανιήλ (Αρ. 3).Φωτο 11 Το σκορ στο Ημίχρονο 8-6 υπέρ της Ομάδας της Λευκωσίας. Στο χειροποίητο Πίνακα Αποτελεσμάτων, οι καθηγητές Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης Μαρία-Ειρήνη Ιωάννου και Νεοκλής Νεοκλέους.
11 HalfScoreΦωτο 12 Η Ομάδα της Λάρνακας σε επίθεση με τον παίκτη της Δανιήλ Δανιήλ (Αρ.3) στην εκτέλεση του σουτ.
12 DDanielΦωτό 13 Σουτ από την αριστερή παίκτρια Ντέμπορα Ζολά (αρ.4) της Ομ. Λευκωσίας, στο κέντρο ο Ανδρέας Αβραάμ (αρ.1) και Δεξιός ο Σουλεϊμάν Χουσεΐν (αρ.7).
Φωτό 13 Σουτ από την αριστερή παίκτρια Ντέμπορα Ζολά (αρ.4) της Ομ. Λευκωσίας, στο κέντρο ο Ανδρέας Αβραάμ (αρ.1) και Δεξιός ο Σουλεϊμάν Χουσεΐν (αρ.7).Φωτο 14 Η ομάδα της Λάρνακα σε Time Out ακουμπισμένοι στο χαμηλό οριζόντιο δοκάρι της εστίας τους.
Φωτο 14 Η ομάδα της Λάρνακα σε Time Out ακουμπισμένοι στο χαμηλό οριζόντιο δοκάρι της εστίας τους.Φωτο 15 Σουτ από τον Δεξιό Παίκτη της Ομ. Λάρνακος Στυλιανό Ηλία, στο κέντρο ο Δανιήλ Δανιήλ και Αριστερός ο Χρίστος Ξιούρουπας.
Φωτο-15 Σουτ από τον Δεξιό Παίκτη της Ομ. Λάρνακος Στυλιανό Ηλία, στο κέντρο ο Δανιήλ Δανιήλ και Αριστερός ο Χρίστος Ξιούρουπας.Φώτο 16 Η ομάδα της Λευκωσίας σε άμυνα. Η μπάλα μπροστά από τον κεντρικό παίκτη Απτιβάλι Κούλαν, Δεξιός παίκτης ο Ανδρέας Αβραάμ και αριστερός παίκτης, στο βάθος, ο Σουλεϊμάν Χουσεΐν.
Φώτο 16 Η ομάδα της Λευκωσίας σε άμυνα. Η μπάλα μπροστά από τον κεντρικό παίκτη Απτιβάλι Κούλαν, Δεξιός παίκτης ο Ανδρέας Αβραάμ και αριστερός παίκτης, στο βάθος, ο Σουλεϊμάν Χουσεΐν.Φωτο 17 Η ομάδα της Λάρνακας σε άμυνα, η μπάλα βρίσκεται στον αέρα σχεδόν πάνω από τον Δεξή παίκτη Στυλιανό Ηλία. Κεντρικός ο Δανιήλ Δανιήλ και Αριστερός ο Χρίστος Ξιούρουπας.
Φωτο 17 Η ομάδα της Λάρνακας σε άμυνα, η μπάλα βρίσκεται στον αέρα σχεδόν πάνω από τον Δεξή παίκτη Στυλιανό Ηλία. Κεντρικός ο Δανιήλ Δανιήλ και Αριστερός ο Χρίστος Ξιούρουπας.Φωτο 18 Ο Διαιτητής Χρίστος Χρίστου αφήνει στο πάτωμα την μπάλα με τα κουδουνάκια για να ακουστεί και να την πάρει ο πιο κοντινός στην πλάγια γραμμή παίκτης, Χρίστος Ξούρουπας και να οργανώσει την επίθεση της ομάδας του με την καθορισμένη εντολή “Quiet please, Play”. Δεξιά του, ο κεντρικός παίκτης, Στυλιανός Ηλία.
Φωτο 18 Ο Διαιτητής Χρίστος Χρίστου αφήνει στο πάτωμα την μπάλα με τα κουδουνάκια για να ακουστεί και να την πάρει ο πιο κοντινός στην πλάγια γραμμή παίκτης, Χρίστος Ξούρουπας και να οργανώσει την επίθεση της ομάδας του με την καθορισμένη εντολή “Quiet please, Play”. Δεξιά του, ο κεντρικός παίκτης, Στυλιανός Ηλία.Φωτο 19 Το παιχνίδι παίχτηκε πόντο-πόντο και ολοκληρώθηκε με τελικό σκορ 14-13 υπέρ της ομάδας της Λάρνακας.
Φωτο 19 Το παιχνίδι παίχτηκε πόντο-πόντο και ολοκληρώθηκε με τελικό σκορ 14-13 υπέρ της ομάδας της Λάρνακας.Φωτο 20 Οι δύο ομάδες δίνουν τα χέρια και συγχαίρουν ο ένας τον άλλο για το καλό παιχνίδι.
Φωτο 20 Οι δύο ομάδες δίνουν τα χέρια και συγχαίρουν ο ένας τον άλλο για το καλό παιχνίδι.Φωτο-21 Πανηγυρισμός από τους παίκτες και των δύο ομάδων μαζί.
Φωτο-21 Πανηγυρισμός από τους παίκτες και των δύο ομάδων μαζί.Φωτο-22 Στη Φωτό, (από αρ. προς δεξ.): Αντωνία Κυπριανού (Καθηγήτρια Φ.Α. στη Σχ. Τυφλών και Προπονήτρια Γκόλμπολ), Θεότη Πούρου (Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής ΥΠΑΝ), Σουλεϊμάν Χουσείν, Abdiwali Kulan, Zola Deborah, Δανιήλ Δανιήλ, Στυλιανός Ηλία, Αβραάμ Ανδρέας, Χρίστος Ξιούρουπας, Χρίστος Χρίστου (Καθηγητής Φ.Α. στη Σχ. Τυφλών και Προπονητής Γκόλμπολ), Κίκα Κασίνη (αναπληρώτρια Διευθύντρια Σχολής Τυφλών) και Σοφούλης Στυλιανού (Επιθεωρητής Φυσικής Αγωγής ΥΠΑΝ).
Φωτο 22 Στη Φωτό, (από αρ. προς δεξ.): Αντωνία Κυπριανού (Καθηγήτρια Φ.Α. στη Σχ. Τυφλών και Προπονήτρια Γκόλμπολ), Θεότη Πούρου (Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής ΥΠΑΝ), Σουλεϊμάν Χουσείν, Abdiwali Kulan, Zola Deborah, Δανιήλ Δανιήλ, Στυλιανός Ηλία, Αβραάμ Ανδρέας, Χρίστος Ξιούρουπας, Χρίστος Χρίστου (Καθηγητής Φ.Α. στη Σχ. Τυφλών και Προπονητής Γκόλμπολ), Κίκα Κασίνη (αναπληρώτρια Διευθύντρια Σχολής Τυφλών) και Σοφούλης Στυλιανού (Επιθεωρητής Φυσικής Αγωγής ΥΠΑΝ)

ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Εκδηλώσεων Σχολής Τυφλών
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ: Παρασκευή 1/12/2023 10:00 π.μ. – 11:30 μ.μ.
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΦΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Διοργανωτές της Αθλητικής Δράσης:
Οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής Σχολής Τυφλών, Αντωνία Κυπριανού και Χρίστος Χρίστου, με την υποστήριξη της Διευθύντριας κας Κίνας Κασίνη και συναδέλφων Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης.
“Η Σχολή Τυφλών Άγιος Βαρνάβας, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας, διοργάνωσε ένα φιλικό αγώνα Goalball, μεταξύ των μαθητών-αθλητών μας από τη Λευκωσία και των μαθητών-αθλητών μας από την Λάρνακα.
Η Ομάδα μας έχει χωριστεί για το σκοπό της εκδήλωσης στην (Α) Ομάδα Λευκωσίας: Αβραάμ Ανδρέας, Ζολά Ντέπορα, Κούλαν Απτιβάλι και Χουσεΐν Σουλεϊμάν, και στην (Β) Ομάδα Λάρνακας: Ξιούρουππας Χρίστος, Δανιήλ Δανιήλ και Ηλία Στυλιανός. Προπονητές και Διαιτητές οι Αντωνία Κυπριανού και Χρίστος Χρίστου.
Το γκόλμπολ (goalball) είναι ένα ομαδικό άθλημα, σχεδιασμένο για τυφλούς αθλητές ή αθλητές με μειωμένη όραση. Παίζεται από άνδρες και γυναίκες και κάθε ομάδα αποτελείται από τρεις βασικούς παίκτες και τρεις αναπληρωματικούς.

Επινοήθηκε το 1946 από τον Αυστριακό Hanz Lorenzen, και τον Γερμανό Sepp Reindle, σε μία προσπάθεια να βοηθηθεί η αποκατάσταση των βετεράνων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Γκόλμπολ είναι αποκλειστικά Παραολυμπιακό άθλημα.

Στη Σχολή μας, προωθείται αυτό το άθλημα εδώ και 10 μήνες και η ομάδα μας ήδη έχει μια διεθνή συμμετοχή στο Εξωτερικό, τον περασμένο Ιούνιο, με την στήριξη της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία που οδήγησε σε μια αλματώδη πρόοδο των παιδιών που συμμετείχαν.

Στόχος μας είναι να μάθει το ευρύ αθλητικό (και όχι μόνο) κοινό, το συναρπαστικό αυτό άθλημα, να βγει προς τα έξω η προσπάθεια και η αγάπη των ατόμων με οπτική αναπηρία για τον αθλητισμό και να γνωρίσει την ομάδα μας, που αυτή τη στιγμή, είναι η μοναδική ομάδα Γκόλμπολ στην Κύπρο.

Οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν, ένα φιλικό αγώνα, διαφορετικό από ό,τι είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα.

Το Γκόλμπολ, είναι πραγματικά, ένα «ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟ» άθλημα, αφού παίκτες με διαφορετικά επίπεδα οπτικής αναπηρίας μπορούν να παίξουν στην ίδια ομάδα. Αυτό επιτυγχάνεται με τις μάσκες που δεν επιτρέπουν το παραμικρό φως να περάσει, και κάνει όλους τους παίκτες ισότιμους, στο παιχνίδι.

Είναι, ένα θεαματικό αλλά και δύσκολο άθλημα, και δεν μπορεί να το παίξει ο καθένας, είτε έχει Οπτική Αναπηρία, είτε όχι. Στην προετοιμασία τους οι παίκτες κάθε ομαδικού αθλήματος πρέπει να δουλέψουν τη ΦΚ, Τεχνική, Δύναμη, Ταχύτητα, Ευκινησία, Γρήγορη Αντίδραση Ομαδικότητα κ.λ.π., οι παίκτες του γκόλμπολ χρειάζεται να δουλεύουν όλα αυτά και ακόμη παραπάνω. Με τα μάτια κλειστά, πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή μέσα στο γήπεδο. Και ακόμη, να έχουν την διάθεση και την ανθεκτικότητα να δεχθούν χτυπήματα στο σώμα τους από μια μπάλα που ζυγίζει πάνω από ένα κιλό και έρχεται κατά πάνω τους με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Μερικοί κανονισμοί:

1. το Γκόλμπολ είναι ένα ομαδικό και αποκλειστικά «Παραολυμπιακό Άθλημα», εννοώντας ότι δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα.
2. Παίζεται σε κλειστό γήπεδο Πετοσφαίρισης από άνδρες και γυναίκες και κάθε ομάδα έχει 3 παίκτες εντός γηπέδου και μέχρι 3 αναπληρωματικούς στον πάγκο. Η διάρκεια του είναι δύο Ημίχρονα των 12 λεπτών.
3. Σκοπός του παιχνιδιού είναι το γκολ. Η μια ομάδα προσπαθεί να κυλήσει την μπάλα με το χέρι προς το τέρμα της αντίπαλης ομάδας η οποία προσπαθεί να την σταματήσει με οποιοδήποτε μέρος του σώματος τους.
4. Οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να παίξουν με δεμένα τα μάτια τους (φοράνε οπτικά σκίαστρα), και έτσι πλέον βασίζονται στην ΑΚΟΗ και στην ΑΦΗ τους.
5. Ηχητικός Προσανατολισμός - Μέσα στην μπάλα υπάρχουν κουδουνάκια που βοηθούν τους παίκτες να καταλάβουν την κατεύθυνση της μπάλας. Αν οι παίκτες δεν μπορούν να ακούσουν την μπάλα υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσουν. Γι αυτό κατά τη διάρκεια του αγώνα θα πρέπει, να επικρατεί απόλυτη ησυχία. Φυσικά οι θεατές μπορούν να χειροκροτήσουν μετά από ένα γκολ ή στο τέλος μιας φάσης ή Ημιχρόνου.
6. Απτικός Προσανατολισμός - Ξεκινώντας από τις Τελικές Γραμμές, το χαμηλό οριζόντιο δοκάρι ύψους 130 εκ., βοηθά τους παίκτες να προσανατολιστούν. Όταν αρχίσει το παιχνίδι, συχνά ο παίκτης που κρατά την μπάλα, ακουμπά πίσω στο δοκάρι την πλάτη του για να ευθυγραμμιστεί, προτού αποφασίσει να σουτάρει.
7. Κάτω από τις γραμμές του γηπέδου, έχει τοποθετηθεί σχοινί ώστε να είναι ανάγλυφες. Κοντά στις τελικές γραμμές υπάρχουν άλλες μικρές γραμμές - σημάδια που έχουν τοποθετηθεί για να βοηθούν τους παίκτες να βρίσκουν τη θέση τους. Στα 3μ βρίσκουμε την γραμμή που οριοθετεί την περιοχή προσανατολισμού της Ομάδας και ακολουθεί η γραμμή των 6μ όπου τελειώνει η Περιοχή της Ομάδας. Ανάμεσα στις περιοχές των δύο ομάδων υπάρχει η Ουδέτερη Ζώνη.
8. Κατά την εκτέλεση του σουτ, μόλις φύγει η μπάλα από το χέρι του παίκτη, πρέπει υποχρεωτικά, να αγγίξει τουλάχιστον μια φορά την περιοχή της ομάδας του και τουλάχιστον μια φορά την περιοχή της ουδέτερης ζώνης που βρίσκεται στον υπόλοιπο χώρο στο κέντρο.
9. Οι επιθετικοί έχουν μόνο 10 δευτερόλεπτα στη διάθεση τους για να οργανώσουν την επίθεση τους και να περάσουν την μπάλα στο αντίπαλο γήπεδο.
10. Σχεδόν, κάθε σφάλμα τιμωρείται με πέναλτι. Η τιμωρία είναι ότι η Ομάδα που έσφαλε θα υπερασπιστεί το τέρμα της με μονάχα ένα παίκτη, αυτόν που έκανε το σφάλμα.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
09:30-10:00 Ζέσταμα Ομάδων
10:00-10:25 Τελετή Έναρξης - Χαιρετισμός από Διευθύντρια - Ενημέρωση των θεατών, από καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Αντωνία Κυπριανού, για το πως παίζεται το παιχνίδι ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν
10:25-10:30 Παρουσίαση Ομάδων
10:30-10:45 Φιλικός Αγώνας Γκολμπολ αθλητών από Λευκωσία vs αθλητών από Λάρνακα
A’ Ημίχρονο
11:50-12:05 Β΄ Ημίχρονο
12:05 Λήξη Αγώνα - Δεξίωση
Τέλος σελίδας, πατήστε εδώ για επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα Ακολουθεί μπάρα ρυθμίσεων για προσβασιμότητα όπως αντίθεση χρωμάτων προσβάσιμη με το πλήκτρο ταπ