Σεμινάριο Ενηλίκων - Εισαγωγή στο κλασσικό χαλαρωτικό μασάζ
Σχολή Τυφλών "Άγιος Βαρνάβας"
Λευκωσία, Κύπρος
 
 Σεμινάριο με θέμα

 Γνωρίστε το επάγγελμα του μασέρ

 «Εισαγωγή στο κλασσικό, χαλαρωτικό και αντί αγχολυτικό μασάζ»

Πραγματοποιείθηκε τον Μάιο του 2007

 Εισαγωγή

Η αρχική ιδέα για την πραγματοποίηση αυτού του σεμιναρίου προέκυψε πριν από ένα χρόνο περίπου όταν επισκέφθηκαν την Κύπρο μέλη της οργάνωσης ατόμων με οπτική αναπηρία της Σόφιας Βιτουσιεν Κλαπ. Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή στο γραφείο του διευθυντή της Σχολής Τυφλών όπου μαζί με μέλη του προσωπικού της Σχολής αντάλλαξαν απόψεις για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες. Μία από τις εισηγήσεις ήταν και η διοργάνωση ενός εισαγωγικού σεμιναρίου στο κλασσικό, χαλαρωτικό και αντί αγχολυτικό μασάζ έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ενήλικες με οπτική αναπηρία της Κύπρου να εξοικειωθούν με το επάγγελμα του μασέρ (επάγγελμα το όπιο στο εξωτερικό αποτελεί μια από τις κυριότερες επιλογές στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με οπτική αναπηρία). Στο ιατρικό κολέγιο της Σόφιας λειτουργεί σχολή τριετούς διάρκειας για την κατάρτιση στον κλάδο του μασάζ. Το πρόγραμμα της σχολής είναι ειδικά προσαρμοσμένο και απευθύνεται μόνο σε άτομα με οπτική αναπηρία.

Η ιδέα υλοποιήθηκε τον Μάιο του 2007, μέσα στα πλαίσια της διοργάνωσης σεμιναρίων για ενήλικες, όπως προνοεί ο προϋπολογισμός ενηλίκων της Σχολής Τυφλών. Αφού ο αρχικός μακροπρόθεσμος στόχος του σεμιναρίου ήταν η διεύρυνση των επαγγελματικών επιλογών για τα άτομα με οπτική αναπηρία, στο σεμινάριο κλίθηκαν να συμμετέχουν άνεργα άτομα κάτω των 35 ετών. Για σκοπούς ενημέρωσης ανακοινώθηκε στην τηλε-εφημερίδα της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών η διεξαγωγή του σεμιναρίου, ενώ οι συμμετέχοντες επιλέγηκαν με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια από τον κατάλογο των εγγεγραμμένων ανέργων ατόμων της Οργάνωσης. Ενημερώθηκαν επίσης τελειόφοιτοι μαθητές λυκείου με οπτική αναπηρία που πιθανό στο μέλλον να ενδιαφερθούν για κατάρτιση στο συγκεκριμένο επάγγελμα.

 Σεμινάριο

Το σεμινάριο διεξάχθηκε στις 19 – 21 Μαίου 2007 από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 6:00 μ.μ.. Την ομάδα της βουλγάρικης αποστολής αποτελούσαν τρεις επαγγελματίες πτυχιούχοι μασέρ, οι Mihail Iliev, Veselin Kushnerenkov, Biser Avdzhiev, και η Daniella Demetrova ως αρχηγός της αποστολής.

Η αποστολή έφτασε με πτήση της Hemus Airlines το πρωί της παρασκευής 18 Μαίου και αναχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 22 Μαίου. Η φιλοξενία έγινε στο ξενοδοχείο Centrum.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν εννέα ενήλικες με οπτική αναπηρία, οι οποίοι κατά την διάρκεια του πρακτικού μέρους χωρίζονταν σε τρεις ομάδες. (Επισυνάπτεται κατάλογος με τους συμμετέχοντες).

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τόσο θεωρητικό μέρος όσο και πρακτικό. Έγινε αναφορά σε τέσσερις τεχνικές κλασσικού, χαλαρωτικού μασάζ:

  • Stroking – καλύτερη κυκλοφορία αίματος
  • Massaging – τεχνική για τους λεμφαδένες
  • Kneading – για τους μυς και
  • Relaxation – για χαλάρωση.
Για κάθε τεχνική διδάχθηκαν πέντε κινήσεις. Έγινε επίσης επίδειξη ασκήσεων για τέντωμα με σκοπό την καλύτερη οξυγονώσει του εγκεφάλου και χαλάρωση των μυών. Με το πέρας του σεμιναρίου ο κάθε εκπαιδευόμενος μπορούσε να πραγματοποιήσει σαραντάλεπτο πρόγραμμα κλασσικού, χαλαρωτικού μασάζ. Επισυνάπτεται αναλυτικό πρόγραμμα του τριήμερου σεμιναρίου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο διευθυντής της χολής Τυφλών, κος. Α. Π. Χαπούπης γευμάτισε με την ομάδα του σεμιναρίου. Στο γεύμα παρευρέθηκε επίσης και η κα. Δήμητρα Ασιδέρη, διευθύντρια του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, η οποία υποσχέθηκε να μεταφέρει στην Ελλάδα την ιδέα αυτού του σεμιναρίου.

Μετά από εισήγηση, οι ασκήσεις με τέντωμα (stretching exercises) καθώς επίσης και μια επίδειξη των τεχνικών και των κινήσεων που διδάχθηκαν κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, καταγράφηκαν σε DVD το οποίο θα διανεμηθεί ως αναμνηστικό σε όλους όσους συμμετείχαν.

 Αξιολόγηση

Παρόλο που θεωρούσαμε ως δεδομένη την επιτυχία του σεμιναρίου, εντούτοις το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία.

Ο περιορισμένος αριθμός των συμμετεχόντων συνέβαλε στην επίτευξη των στόχων του σεμιναρίου. Ανεξαιρέτως, όλοι όσοι συμμετείχαν στην διοργάνωση χαρακτήρισαν το σεμινάριο ως μια από τις πιο ωραίες εμπειρίες που βίωσαν στη ζωή τους. Πέρα από τις γνώσεις και τεχνικές που απόκτησαν, τους δόθηκε η ευκαιρία να περάσουν ευχάριστα τρεις μέρες. Το πολύωρο ωράριο του σεμιναρίου καθώς και οι απαιτήσεις του προγράμματος (πολλές πληροφορίες σε λίγο χρονικό διάστημα) δεν αποθάρρυναν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολούθησαν με ζήλο και ενδιαφέρον όλες τις δραστηριότητες. Κατά την διάρκεια της γενικής συζήτησης ένοιωσαν την ανάγκη να ευχαριστήσουν τους εκπαιδευτές για την υπομονή τους και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στις ικανότητες τους.

Οι εκπαιδευτές από την πλευρά τους εντυπωσιάστηκαν με το επίπεδο και τον ζήλο της ομάδας. Όπως είπαν οι αρχικές τους ανησυχίες για το περιορισμένο χρονικό διάστημα και πιθανά προβλήματα επικοινωνίας εξανεμίσθηκαν όταν διαπίστωσαν τον ενθουσιασμό και τα κίνητρα για μάθηση που χαρακτήριζαν την ομάδα. Οι προσδοκίες τους ξεπεράστηκαν κατά πολύ όταν την Τελευταία μέρα του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι με κάθε σοβαρότητα και μεγάλη αυτοπεποίθηση επιδείξαν τις ικανότητες και τις δεξιότητες που αποκόμισαν από το σεμινάριο.

Τουλάχιστον, τέσσερις από τους εκπαιδευόμενους έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για εκπαίδευση στο συγκεκριμένο επάγγελμα και ζήτησαν πληροφορίες για κέντρα κατάρτισης στην Κύπρο.

«Για να διανύσεις χίλια μίλια, πρέπει πρώτα να κάνεις το πρώτο βήμα.» Με αυτά τα λόγια έκλεισε το τριήμερο σεμινάριο μασάζ σε μια πολύ απλή αλλά συγκινητική τελετή λήξης και απονομής διπλωμάτων και αναμνηστικών δώρων. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες όπως γίνουν καλοί πρέσβεις του επαγγέλματος στην Κύπρο ανεξαρτήτως εάν θα επιλέξουν να ασχοληθούν με αυτό ή όχι. Δώσαμε τέλος την υπόσχεση ότι η ομάδα αυτή θα μεριμνήσει έτσι ώστε οι σπόροι που μπήκαν σήμερα στο χώμα να φυτρώσουν και στο μέλλον τα άτομα με οπτική αναπηρία να διευρύνουν τις επαγγελματικές επιλογές τους συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και το επάγγελμα του μασέρ.

Μαρία Κυριάκου
Προγραμματισμός και Συντονισμός Σεμιναρίου

Επιστροφή


Valid HTML 4.01! Valid CSS! Level AA conformance icon, W3C-WAI Web Content Accessibility Guidelines 1.0
© Τμήμα Πληροφορικής Σχολής Τυφλών